Zöldellő törökök, avagy "organikus" isztambuli fiatalok

2016. április 11. 19:37 - Nar Gourmet

Egy tavaszi tisztítókúra kellős közepén, mikor már minden sejtem és gondolatom kizöldült a spenótos-algás turmixoktól és ezerféleképpen variált zöldséges ételektől, egy törökországi fesztiválról szóló beszámolóra bukkantam, ami meg is hozta az ihletet újabb blogbejegyzésemhez. De mielőtt bemutatnám ezt a fesztivált, amire a következő években valamikor mindenképpen szeretnék eljutni, előbb vessünk egy pillantást a törökök gyógy-és fűszernövények fogyasztására, illetve a “zöld-gondolkodására”!

Organikus, bio, vega, vegán, mindenmentes - olyan divatos kifejezések ezek, melyekről sokan azt gondolják, hogy csak a nagyvárosokban élő tehetős fiatalok újabb hóbortja! Mert hát mi értelme is van kiadni egy kiló zöldségért dupla árat, csak azért mert rá van írva, hogy bio (és egyébként lehet, hogy nem is az)?

Nehéz téma és valóban ezek a mozgalmak vagy irányzatok még nagyon gyerekcipőben járnak itthon és Törökországban is. Nem célom, hogy ebben a cikkben meggyőzzem a kétkedőket a sok zöldség, kevesebb hús fogyasztásának előnyeiről, vagy reklámot csináljak a biopiacoknak, inkább csak szeretnék néhány olyan török példát bemutatni, melyek követendőek lehetnek számunkra és bizonyítékul szolgálhatnak arra, hogy egy közel 20 milliós városban is van helye a “zöld gondolkodásnak”. (Ugyanakkor természetesen nem szabad elfelejtkezni az olyan szuper magyar kezdeményezésekről sem, mint az egyre több, igazán változatos és trendi kínálattal rendelkező vega étterem vagy a budapesti közösségi kertek!)

Na de irány Isztambul! Az egyik kedvencem az  EK BiÇ YE iÇ csapata. Nevük jelentése is már sokat mondó: ültess, termessz, egyél, igyál! :) A fiatalokból álló csapat egy olyan egyedülálló éttermet nyitott Isztambulban, a Taksim téren (a város egyik legnépszerűbb találkozóhelye, ahonnan a leghíresebb bevásárló utca, az Istiklal Caddesi indul), melynek különlegessége, hogy a legtöbb hozzávalót helyben, egy belső kertben, illetve hátsó raktárakban ultramodern fény és locsolótechnikát használva termesztik. Ami pedig helyben nem terem meg, azt is isztambuli kis kertekből vagy a város határában található gazdaságokból közvetlenül szerzik be. Ezekből aztán ínycsiklandó levesek és szendvicsek készülnek. Mivel az étterem a város egyik legforgalmasabb teréhez közel található, ezért tökéletes helyszín közösségi események szervezésére is. Városi gazdálkodás, kertkultúra, biotermesztés és egyéb téma köré szerveződő eseményeket fogadnak be vagy szerveznek maguk, így az ételeken keresztül az emberek gyomrára, a beszélgetéseken keresztül pedig az isztambuliak gondolkodásmódjára igyekeznek hatni.

ekbicdailysabah.jpg

Fotó: dailysabah.com

Isztambul szinte minden kerületének megvan a maga piaca, ahol a háztartási eszközöktől kezdve, a ruhákon keresztül, az ékszerekig minden megtalálható. De ha épp mégsem ezekre vágynánk, hanem megnéznénk, milyen egy igazi török biopiac, akkor szombat délelőtt irány Feriköy, ahol a régi sörgyár területén tankolhatunk be a szuperegészséges terményekből és ha megéhezünk a sok finomság láttán, akkor sem kell hazasietnünk, hisz egy kicsit a Szimpla Háztáji Piacra hajazó kínálatból válogathatunk össze egy jó kis tízórainak valót, legyen az házi sajt, teljes kiőrlésű lisztből készült péksütemények, házi padlizsános gözleme vagy frissen facsart gyümölcslé.

Külön plusz pont, hogy a logójukban gránátalma szerepel :)

orig_10134.jpeg

Fotó: theguideistanbul.com

Ahogy egy korábbi bejegyzésemben említettem, annak, aki vegaként megy Törökországba, sem kell attól tartania, hogy éhen marad. Ha az igazi török ízvilágot tükröző ételeket szeretnétek kipróbálni, ajánlanám figyelmetekbe a zeytinyağlılar, vagyis olívaolaj alapú ételeket, melyek általában olívaolaj és víz keverékében főtt zöldségek, olívaolajjal tálalva.

Az egyik legjobb, igazi otthoni ízeket idéző, vegetáriánus étterem a Zencefil! Ha arra jártok, nem szabad kihagyni!

https://www.facebook.com/Zencefil-288147417887435/?fref=ts

A másik említésreméltó hely, amely erősíti az organikus növénytermesztés és étkezés irányvonalát Isztambulban a Datlı Maya. A tulajdonosok elkötelezett hívei annak, hogy minden alapanyagot, a lehető legközelebbről, de mindenképpen Törökországból szerezzenek be. A kolbászt pl. Afyonból, a sajtokat pedig Van városából és környékéről gyűjtik be közvetlenül a termelőtől, hiszen rendkívül fontosnak tartják a fenntartható fejlődés előmozdítását segítő méltányos kereskedelmet, vagyis azt, hogy közvetlenül helyi közösségektől vásároljanak, akiket keresletükkel egyben környezetbarát növénytermesztésre is sarkallnak.

A Datlı Maya tevékenysége azért is kiemelkedő, mert azon kevés éttermek egyike, melynek tulajdonosai földterületeket vásároltak azért, hogy nemsokára saját ökológiai gazdálkodásban termeszthessék, valamint tenyésszék az alapanyagul szolgáló növényeket és állatokat.

És még egy dicsérendő céljuk: olyan recepteket is szeretnének feléleszteni, melyet nem hogy a mai fiatalok, de még anyukáik sem ismernek már és olyan alapanyagokat használni, melyek sokáig a törökök étkezésének alapjául szolgáltak, de mára feledésbe merültek.

Nézzétek meg az alábbi rövid videót róluk, nekem máris megjött a kedvem, hogy ellátogassak hozzájuk! :)

És ha már szó esett olyan alapanyagokról, melyek feledésbe merültek és ma úgyis zöld napot tartunk, akkor ideje szót ejteni arról a fantasztikus fesztiválról, melyet most hétvégén rendeztek Alaçatı-ban. Ez pedig nem más, mint az immár 7. alkalommal megrendezésre kerülő Gyógy- és Fűszernövény Fesztivál. A fesztivál célja nem más, mint az emberekhez kicsit közelebb hozni a természetet és mindeközben szórakozni, zenélni, táncolni, finomakat enni! Jól hangzik ugye? A hétvége során gyógy- és fűszernövénytermesztők mutatták be több tucat fajta terményüket, magyarázták el azok használatát, illetve adtak tippeket otthoni termesztéshez. Természetesen nem maradhattak ki a helyi éttermek sem a fesztiválozásból, legtöbbjük saját standot állított fel és 1-1 helyi fűszer- vagy gyógynövény felhasználásával készült specialitással várta a megéhezett fesztivállátogatókat. A legjobban sikerült ételek receptjei sem vesznek feledésbe, ugyanis ezeket a hétvégén összegyűjtötték a szervezők és a múlt évhez hasonlóan ebben az évben is megjelentetnek belőle egy könyvet, így járulnak hozzá ahhoz, hogy a fiatalok is újra megtanulják elfeledett gasztronómiai kultúrájuk titkait.

alacati.jpg

Fotó: Pinterest

A fesztivál ezévi “díszvendég növénye” a mályva. Én a kertünkben eddig csak a virága miatt ültettem dísznövénynek, de most, hogy jobban utánajártam, kiderült, hogy ha friss leveleit kicsit megpárolom/megfonnyasztom, akkor joghurttal szuperfinom saláta is készíthető belőle. De ha kicsit lesózzuk és állni hagyjuk, utána friss salátákba is belekeverhetjük, apróra vágva hozzáadhatjuk bulgurból vagy rizsből készült pilávhoz, de akár omlettbe is belekeverhetjük. Alaçatı környékén elsősorban a Malva sylvestris terem meg, de ezenkívül a mályvának még vagy 30 fajtája létezik.

De nem ám csak a mályvát eszik kilószámra a törökök, az Égei-tenger vidékén még számos olyan növény van, melyről nem is képzelnénk, hogy fogyasztásra alkalmas, a törökök mégis igazán fantáziadús módon használják fel őket.

Néhány példa azok közül, melyek legalább egy kicsit ismerősek voltak számomra :)

Itt van például a csalán, amit én maximum tea formájában fogyasztottam eddig, lévén, hogy nagyon jó baktériumölő és vértisztító hatása van. Párolva azonban bármilyen zöldséges köretbe, de akár még levesbe is belekerülhet.

Vadretek: retekhez hasonló ízű levelei rendkívül egészségesek, segítik kiűzni a vesekövet és erősítik a májat. Pár percig kell csak párolni, utána citrommal és olívaolajjal ízesíteni és fogyasztható akár magában, akár egy saláta kiegészítőjeként.

Eşek helvası: egy pitypangfajta, mely akár 2 méteresre is megnőhet. A,B és C vitaminban, kálciumban és magnéziumban gazdag és kiváló hatással van a májra, vesére, hasnyálmirigyre és lépre. Bár szúrósnak tűnnek a levelei, párolás után bármilyen salátának kiváló kiegészítője lehet.


Itt a tavasz, irány a piac, az erdő és a kert, zöldüljünk ki mi is, főzzünk finomakat és jövőre találkozunk Alaçatı-ban!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nargourmet.blog.hu/api/trackback/id/tr248588976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása