Egy tökös török - avagy musakka másképp

2017. augusztus 14. 16:11 - Nar Gourmet

Elképesztő tempóban rohan a nyár, csak kapkodom a fejem, hogy már megint melyik gyümölcsnek/zöldségnek múlt el a szezonja! Bár általában én előre nézem ki a recepteket és azok szerint vásárolok be, most úgy döntöttem, hogy a meleg évszak hátralevő néhány hetében mindenféle tervezés nélkül összegyűjtöm a kosaramba a piacon fellelhető legszebb idényzöldségeket és azokhoz keresek majd török recepteket. 

Így tettem most hétvégén is és többek között néhány szépséges tököt vittem magammal haza, majd Törökország földközi-tengeri régióját bemutató szakácskönyvben találtam egy szuperegyszerű receptet hozzá, a tökből készült musakkát. Ez nem az a verzió, amit az itthoni gyorséttermek többségében árulnak elképesztő mennyiségű besamellel és sajttal leöntve, hanem egy sokkal könnyedebb változat. Azért is szeretem nagyon ezt a török receptet, mert mint sok másik, bebizonyítja, hogy nem kell ezerfajta fűszert használni ahhoz, hogy egy étel igazán ízes legyen. Szerintem sokan neki sem állnának e recept alapján elkészíteni az ételt, mondván, biztos semmi íze, ha ilyen kevés alapanyag kell hozzá. Hát nagyon tévednek! Ebben az ételben érezhetitek minden egyes hozzávaló finom, természetes ízét, nem beszélve arról, hogy nem sok idő összedobni, mégis meglehetősen nagy adag lesz belőle. 

kabak_1.jpg

Az eredeti receptben darált bárány- vagy birkahús szerepel, ami természetesen erőteljesebb ízt ad az ételnek, de ha valami könnyedebbre vágytok, készíthetitek pulykahúsból is. Ezenkívül a törökök töknek hívják a cukkínit és a mi kisméretű cukkínink méretéhez hasonló török tököt is, melynek ugyanolyan fehéres színű a héja, mint a mi főzőtökünknek. Mivel nem volt időm elszaladni a török élelmiszerüzletbe, ezért én magyar tököt vettem hozzá, amivel csak azért volt kicsit több macera, mert nem volt elég egyszerűen felkarikázni, mint az eredeti receptben, hanem először félbevágtam, kivájtam a belét, majd úgy szeleteltem felt. 

Na de mostmár jöjjön a recept!

2017-08-14-06-53-48.jpg

Kabak musakka

1 kg tök

500 gr darált hús (birka/bárány/pulyka)

1.5 ek paprikapaszta (török boltban, keleti fűszereseknél beszerezhető, nagyon sokáig eláll a hűtőben, úh akár hónapokig is kitart egy üvegnyi)

3 hagyma

4 zöldpaprika (a törökök hegyes zöldpaprikát használnak főzéshez, ami náluk nem csípős - ha nem tudtok érte elugrani a török boltba, vegyetek magyar hegyes csípős paprikát, szedjétek ki az erét, magjait, mossátok át és máris használható:) )

5 paradicsom

olívaolaj, só, bors

Hámozzátok meg a tököt, (ha magyar tököt használtok, vájjátok ki a magos részét), vágjátok fel ujjnyi vastagságúra és egy felforrósított serpenyőben 1 ek olívaolajon, nagy lángon pirítsátok oda mindkét oldalát (nem kell, hogy megpuhuljon, csak piruljon meg). Miután mind kész van, az üres forró serpenyőbe dobjátok oda egy 1 ek olajon a darált húst pirulni. Egy kis levet fog engedni, ha ezt elforrta, jöhet hozzá a 3 apróra vágott hagyma, só és bors. Pirítsátok együtt addig, míg a hagyma aranybarna nem lesz. Ezután jöhet hozzá 1.5 kanál paprikapaszta és az apróra vágott zöldpaprikák. Pirítsátok még 5 percig, majd öntsetek hozzá 1 pohár vizet és forraljátok fel.

Egy kerámiatálat béleljetek ki a pirított tökszeletekkel,  majd halmozzátok rá a hagymás-húsos keveréket.  Vágjátok fel karirkákra az 5 paradicsomot és rendezzétek el a tetején, majd sózzátok meg még a tetejét. 

Dobjátok be a sütőbe alul-felül sütős módban 200 vagy légkeverésesen 180 fokra és süssétek addig, hogy a paradicsom megpiruljon!

Jó étvágyat! :)

2017-08-14-06-51-20.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nargourmet.blog.hu/api/trackback/id/tr4312748066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása