Készíts te is török mezevacsorát otthon! - 3 szuperkönnyű recept

2017. szeptember 08. 16:56 - Nar Gourmet

Itt a hétvége és úgy néz ki, hogy jó idő ígérkezik, így aki megteheti még kiülhet a kertbe/teraszra falatozni és élvezni az indián nyarat. Ilyenkor senkinek nincs kedve órákat eltölteni a konyhában főzőcskézéssel, ugyanakkor jól esik, ha még tudjuk élvezni egy kicsit a nyári zöldségeket!

Néhány héttel ezelőtt megrendeztem a lakáséttermemben az első rakı (ánizspálinka, a törökök legnépszerűbb alkoholos itala) estet, amire 10 fajta mezével készültem. Mindegyiket elképesztő egyszerű elkészíteni, úgyhogy megosztok most veletek néhányat! Dobjátok össze őket valamelyik délután, vegyetek mellé friss kenyeret vagy pitát, olívabogyót, sajtot és hip-hop kész a török mezevacsora, amiből akár órákig lehet kényelmesen falatozni az esti napsütésben egy jó könyv/bor/beszélgetőtárs mellett :)

Ezme (csípős paradicsomsaláta)

Az ezme saláta az egyik legnépszerűbb salátafajta a törököknél. Szinte minden étteremben megtalálható és a rakıhoz való mezék közül sem maradhat ki soha! Természetesen ahány ház, annyi szokás, mindenki másféleképpen készíti. Van aki egész krémszerűre, van aki inkább salátajellegűre. Alábbi inkább az utóbbi kategóriába tartozik. 

Hozzávalók:

1 kígyóuborka

2 paradicsom

3 zöld paprika (ha nem tudtok a török boltból beszerezni, akkor vegyetek hegyes,csípős paprikát és vágjátok ki az erét, ha nem szeretitek a túl csípős ízt)

1 vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

1 ek paprikapaszta (ha nem tudtok török boltból beszerezni, próbáljátok meg bármilyen, boltban kapható, lehetőleg kápiapaprikából készült krémmel helyettesíteni)

2 ek gránátalma-ecet vagy citromlé

2 ek olívaolaj

1 kk szárított menta

Hámozzuk meg az uborkát és a paradicsomokat, majd a hagymával, paprikával és fokhagymával együtt vágjuk nagyon-nagyon apróra őket. (ha inkább krémszerű állagot szeretnénk, aprítógépbe dobjuk bele a zöldségeket és daráljuk rusztikusra)  Keverjük össze őket egy tálban. Egy másik tálkában keverjük össze a többi hozzávalót és öntsük rá a zöldségekre. Ha szeretjük az erőset, benne hagyhatjuk a paprika erét vagy szórhatunk bele török, morzsolt, erős pirospaprikát (pul biber) vagy chili pelyhet.

ezme.jpg

 

Babagannuş (paradicsomos padlizsánsaláta)

Ezt a salátát gyakorlatilag az összes közel-keleti ország saját nemzeti ételének tekinti. Természetesen mindenhol picit másképp készítik, én most egy olyan variációt mutatok be, melyet még egyszer egy Törökország földközi-tengeri régióját bemutató szakácskönyvből lestem el.

Hozzávalók:

1 kg padlizsán (a dundi, gömbölyű fajtából)

6 zöldpaprika vagy kápiapaprika

3 paradicsom

4 gerezd fokhagyma

1 kis csokor petrezselyem

5 ek olívaolaj

3 ek gránátalma-ecet (vagy ha nem tudunk beszerezni, akkor citromlé)

½ kk  török, morzsolt, erős pirospaprika vagy chili pehely

Szurkáljuk meg a padlizsánt és süssük grillen vagy maximum hőmérsékletre állított, lehetőleg légkeveréses sütőben a paprikával és paradicsommal együtt (nem kell egyiket sem meghámozni). Néha forgassuk meg őket és ha már mindegyik megpirult és a padlizsánba beleszúrva érezzük, hogy a belseje szinte krém állagúra puhult, akkor tegyük őket félre kicsit hűlni. Amikor langyosra hűltek, hámozzuk meg őket, a padlizsánba vágjunk egy nyílást és kanállal kaparjuk ki a belsejét. Vágjuk fel őket apróra. A fokhagymát mozsárban törjük össze sóval és adjuk a zöldségekhez. Vágjuk fel apróra a petrezselymet és vele együtt mehet a zöldségekhez a többi hozzávaló is. Jól keverjük össze és szobahőmérsékleten puha kenyérrel kitunkolva együk! :)

babagannus.jpg

 

Rum pilakisi (babsaláta krumplival és sárgarépával)

Ennek az ételnek a neve az Oszmán Birodalomban élő görög származású kisebbségre (törökül rum) utal, mivel ők készítettek elsősorban pilaki ételfajtákat. A pilaki szó egy ételkategóriát vagy főzési módot takar, méghozzá azt, hogy az étel fő összetevőjét (jelen esetben a babot) sárgarépával, fokhagymával, petrezselyemmel és jó nagy adag olívaolajjal főzik. Annak ellenére, hogy ez egy kisebb közösség jellemző étele, mára a törökök is teljesen magukénak vallják és előszeretettel fogyasztják mezeként, sokszor akár a rakı kísérőjeként.  

Hozzávalók:

1 pohár kisszemű fehérbab (legyen konzerv, mert azzal nincs annyi munka:) )
2 paradicsom
1 sárgarépa
1 krumpli
1 vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
1 kk szárított petrezselyem
2 kockacukor
1 pohár olívaolaj

1 szál angolzeller levelével együtt
víz

Vágjuk apróra a hagymát és egy lábosban, forró olajon pirítsuk aranyszínűre. Adjuk hozzá a babot, kis darabokra vágott paradicsomot, sárgarépát, fokhagymát, pirítsuk egy kicsit a zöldségeket, majd mehet bele a cukor és annyi víz, hogy épp ellepje. Fedő alatt főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Az utolsó 5 percben adjuk hozzá a petrezselymet és a zellerszárat egészben. Zárjuk el a lángot, majd szobahőmérsékleten fogyasszuk!

pilaki.jpg

 

(Fotók: Pinterest)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nargourmet.blog.hu/api/trackback/id/tr6112812430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása