Gasztroarcok Törökországból vol 1.

2016. január 18. 21:53 - Nar Gourmet

Kóstolnak, ízlelnek, szagolnak, kevernek-kavarnak, járják a piacokat vagy maguk termesztenek, mosolyogva fogadnak minket, kínálnak, mesélnek, felszolgálnak, szerveznek, bonyolítanak… és még ki tudja mennyi mindent csinál az a több százezer ember, aki Törökországban a gasztronómia területén dolgozik. Bár életem végéig sem tudnám mindannyiukat meginterjúvolni, de arra gondoltam, hogy néhányukkal elbeszélgetek, ha mégcsak így online is és ezáltal is megpróbálom feltárni a török gasztronómia titkait és közelebb hozni hozzátok annak szereplőit.

Első interjúalanyom Isztambul egyik leghíresebb savanyúságkészítője, az Asrı Turşucu tulajdonosa, Baran bey. A bolt 1913 óta üzemel, Baran már a harmadik generációt képviseli. Alapanyagaik mind Bursából érkeznek, melyekhez csak sót és citromot adnak, illetve az Uludağ hegyről származó forrásvizet és mindezt kizárólag üvegben tárolják.

Alább pedig néhány érdekesség közvetlenül Baran tollából. (mégpedig szó szerint, ugyanis mikor elküldtem neki a kérdéseket facebookon, a válaszokat egy jegyzetfüzetből kitépett lapra írta kézzel, majd lefényképezte és ezt küldte el nekem) Szeretem az ilyen csodabogarakat :)

Mikor nyitott meg az üzletük és hol található?

Az első üzletünk Isztambul európai oldalán Fatih negyedében nyitott meg 1913-ban. Ezután költöztünk át 1938-ban Beyoğlu városrész Cihangir negyedébe, ahol azóta várjuk bő választékkal elsőre betérő és visszatérő vendégeinket is.

 Ön szerint a savanyúság milyen helyet foglal el a török gasztronómiában?

A savanyúság egy megkerülhetetlen és egyben elengedhetetlen része a török konyhának. Sok évszázados történelemre tekint vissza és változatossága páratlan. Tradicionális ételeink elképzelhetetlenek lennének a savanyúság kísérete nélkül, nem beszélve arról, hogy az utóbbi években egyre népszerűbb lett ezek alkoholos italok mellé való fogyasztása. Például a zöld szilva vagy az okra tökéletes párja a vodkának.

 Isztambul egy hatalmas város, ezernyi étteremmel és üzlettel teli. Mi a titka egy olyan régóta és sikeresen üzemelő vállalkozásnak, mint az önöké? Hogyan tudnak a sok száz savanyúságos közül kiemelkedni?

Mi egy családi vállalkozás vagyunk, nem állítunk elő ipari méretekben savanyúságot. Minden évben nyáron három hónapra bezárjuk az üzletet és magunk megyünk begyűjteni, kiválogatni az alapanyagokat, melyek csak és kizárólag a legjobb minőségűek lehetnek. Semmilyen külső beszállítótól nem vásárolunk alapanyagot, minden a mi termésünk. Nem használunk semmilyen vegyi anyagot, semmilyen mesterséges adalékanyagot, minden termékünk teljesen természetes, kézzel készített. Kivárjuk a természetes savanyodási folyamatot, ezért is vagyunk zárva olyan sokáig. Emiatt is bíznak bennünk vásárlóink, hiszen mindig kimagasló minőséget várhatnak tőlünk és biztosan nem is csalódnak. Végül, de nem utolsó sorban pedig nagyon fontos az, hogy mindig mosollyal fogadjuk vásárlóinkat, hisz örömmel tölt el minket, ha a termékeinket bemutathatjuk, megkóstoltathatjuk.

 Hány fajta savanyúság található meg a polcaikon?

40 fajta különböző terméket értékesítünk.

138e2929aaf5b6a9a54259d8076fb341.jpg

Sok külföldi vásárlójuk van? Általában hogyan reagálnak a savanyúságok kóstolásakor?

Az üzletünk eleve egy turisztikai központban fekszik. Közel vagyunk Isztambul legnagyobb sétáló utcájához, az Istiklal Caddesihez, így naponta 30-50 turista is betér hozzánk, van aki véletlenül talál ránk, van aki célirányosan jön, mert már hallott rólunk. Többségüknek a savanyúságok ízei nagyon idegenek, de szívesen kóstolják őket. Ami talán a legnehezebben emészthető számukra, a szó minden értelmében, az a csípős paprikából készült savanyúság.

Ha egy kerületet kiemelne, ön szerint melyiket lenne érdemes mindenképp meglátogatnia a magyar turistáknak?

Cihangir, ahol üzletünk található, Isztambul egyik elit negyede, ami eleve nagyon kedvelt a turisták körében. Megszámlálhatatlan kávézó, étterem, bár és páratlan éjszakai élet vár itt mindenkit. Ezt egészítjük mi ki különlegesebbnél különlegesebb ízeinkkel! A fent felsoroltak miatt így mindenkinek azt ajánlanám, hogy jöjjön el Cihangirba és ha már itt van, látogasson el hozzánk is!

839c34be8574045740e60fbf6ec22f8f.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nargourmet.blog.hu/api/trackback/id/tr38284166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása