Yaşasın! Éljen az új év, éljenek a buborékok!

2015. december 31. 19:04 - Nar Gourmet

A Yaşasın szó szerinti jelentése “éljen”, ami a törökök mindennapi szóhasználatában is gyakran előfordul, ha például valamilyen örömteli esemény történik velük. Tökéletes alkalom lehet erre a felkiáltásra az első “methode traditionnelle”, azaz hamisítatlan francia champagne-i eljárással elkészített török pezsgő megszületése, mely az alkalomhoz méltóan a Yaşasın nevet kapta.

Elérkeztünk az év utolsó bejegyzéséhez, ezért úgy gondoltam, hogy vegyünk górcső alá egy olyan ételt vagy italt, mely kötődik a mi szilveszterünkhöz is. Így esett a választásom a pezsgőre.

De ne szaladjunk előre az első pezsgő megszületéséig, mindenekelőtt beleástam magam az anatóliai szőlőtermesztés történetébe.

Tudományos kutatások támasztják alá, hogy a borkészítés történetének kezdete a 15.000 évvel ezelőtt, a mai Törökország területén élő hettitákhoz köthető. Az elmúlt évezredek során több mint 25 civilizáció fordult meg ezen a földön, melyek kultúrájának szerves része volt a szőlőtermesztés és a borfogyasztás. Ez a szokás csak akkor változott meg, mikor az iszlám teret nyert Anatóliában is, melynek következtében a borfogyasztást betiltották vagy legalábbis jelentősen korlátozták. Az anatóliai bortermesztés egyetlen szerencséje, hogy az alkoholtilalom nem hozta magával a szőlőültetvények kivágását, ennek köszönhető, hogy az 1200 különböző őshonos anatóliai szólőfajtából még a mai napig megtalálhatóak olyan kiemelkedő fajták, mint például a Kalecik Karası. A borkészítés mindezek ellenére csak a 90’es években kezdett el újjáéledni és azóta is többszáz török és nemzetközi szakember dolgozik azon, hogy a török bor világszinten is hírnévre tegyen szert.

Ennek a mozgalomnak az egyik képviselője a Vinkara borászat, mely Belső-Anatóliában Kalecik nevű település közelében élesztette újjá a borkészítést 2003-ban. Először egy 22 hektáros területet vásároltak meg, majd ezt bővítették további 36 hektárral, mely területeken 2008-ban meg is történhetett az első aratás. 2010-re még 9 hektárral bővült a terület és elindult egy nagyvolumenű marketingtevékenység is, mely bevezette az első Vinkara borokat a piacra. Jelenleg 104 hektáron termesztenek 5 fajta őshonos, anatóliai szőlőfajtát, a Kalecik Karasıt, az Öküzgözüt, Boğazkerét, az Emirt és a Narincét.

Figyelemre és elismerésre méltó, amit a török, őshonos szőlőkből készített borokért tesznek, hiszen az amerikai piacra is sikerült betörniük és számos nemzetközi díjjal büszkélkedhetnek már.

2009-ben egy nagy kihívásnak tettek eleget, mikor is rászánták magukat, hogy elkészítsék első pezsgőjüket, melynek során az igazi champagne-i eljárást követték. A pezsgőnek ugyanis két elkészítési fajtája van, az egyik amikor a második fermentációs szakaszra már a palackban kerül sor, a másik pedig, amikor a buborékokat okozó karbondioxid teljes mértékben a tartályban keletkezik és csak ezután kerül palackozásra az ital. Utóbbi az olcsóbbik és kevésbé minőségi pezsgőkészítési eljárás. Azonban a Vinkara borászat az első eljárást választotta, ez biztosította, hogy igen szép, egymást kiegészítő együttest alkotnak az ital és a buborékok. 12 hónapig érlelték az 6300 palackba szétoszott nektárt, melynek még egy említésre méltó küönlegessége az, hogy piros szőlőből készült, mégis fehér színű lett. Piros gyöngyöző bort általában Pinot Noirból, fehéret pedig Chardonnayból szokás készíteni, ebben az esetben azonban a Kalecik Karası nevű, a Pinot Noirhoz nagyon hasonlító szőlőe esett a választás, de az eredmény mégis egy fehér színű gyöngyöző bor lett. Így lehetséges, hogy a könnyű fehérnek látszó ital egy testes, mély ízt rejteget.   

Bár a pezsgőfogyasztás Törökországban egyelőre a tehetősebbek kiváltsága, köszönhetően az alkoholos italokra kivetett adóknak, a Vinkara borászai reménykednek abban, hogy termékeik, így a Yaşasın is, nem csak külföldön tesz majd hírnévre szert, de otthon is megtalálja saját közönségét.

Ha jövőre tervezitek, hogy Ankara környékére látogattok, ne hagyjátok ki ezt a csodálatos borászatot és ha lehet, hozzatok nekem is egy üvegnyi kóstolót. Ha odáig nem jutnátok el, akkor pedig keressétek a Vinkara borokat a nagyobb városok gourmet, illetve alkoholos italokra szakosodott üzletekben :)

 

yasasin.jpg

Fotó: vinkarawines.com 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nargourmet.blog.hu/api/trackback/id/tr488217344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása