Fűszeres piláffal töltött alma török módra

2017. március 18. 18:12 - Nar Gourmet

A törökök gyakorlatilag minden zöldséget és gyümölcsöt képesek megtölteni, amin van lyuk vagy akár egy kisebb mélyedés. Ha nincs, akkor vájnak bele! Padlizsán, tök, cukkini, paradicsom, paprika, sőt az alma vagy akár sárgadinnye is tölthető! A töltelék pedig lehet rizsből vagy bulgurból készült piláf, amit tulajdonképpen bárhogyan ízesíthetünk, csak a fantáziánk szabhat határt a variációknak. Vegetáriánusoknak szuperfinom főétel, de ha húsimádók vagyunk, keverhetünk a piláfba darált húst is.

Az alábbi recept egy nagyon tradicionális fűszerezést vonultat fel. A fahéj és szegfűbors már az oszmán időkben nagyon népszerű volt a piláfok vagy akár húsos ételek ízesítésekor, a zöldfűszerek közül pedig a legismertebb kombináció a petrezselyem, kapor, menta hármasa. A töltött almába menta nem kerül, mert ebben az esetben nem a friss, hanem inkább az édeskés ízeknek kell érvényesülnie az almához illeszkedően.  

imag0045_1.jpg

Sütés előtt

Jöjjön hát a recept:

Elma dolması

6 db nagy méretű alma

Öntet:

2 ek olívaolaj

Fél citrom leve

2 tk cukor

Só, bors

Töltelék:

2 ek olaj

1 tk vaj

1 hagyma

2 gerezd fokhagyma

2 ek fenyőmag

2 tk mazsola (10 percre meleg vízbe áztatva)

1 tk fahéj

1 tk szegfűbors

1 tk cukor

170 gr rizs

1 maroknyi friss kapos és petrezselyem apróra vágva

Fonnyasszuk meg az apróra vágott hagymát és fokhagymát kevés olajon és vajon, majd öntsük hozzá a mazsolát, fenyőmagot, cukrot és a fűszereket. Amikor elkezdenek illatozni, öntsük hozzá a rizst és még pirítsuk pár percig. Öntsük fel annyi vízzel, hogy épp hogy elborítsa a rizst. Fedő alatt pároljuk, amíg be nem szívja az összes vizet. Ha kemény maradt, pótoljuk a vizet. Keverjük hozzá a zöld fűszereket és hagyjuk állni pár percig. Vágjuk le az almák felső ¼-ét, ez lesz a sapka és egy picit az almák aljáról, hogy stabilan meg tudjon állni. Vájjuk ki a közepét és az így keletkezett lyukba töltsük bele a rizs piláfot. Tegyük rá a tetejüket, helyezzük egy hőálló tálba és locsoljuk meg az olívaolajból, citromléből, cukorból, sóból, borsból és 1 dl vízből készített öntettel. Tegyük be 200 fokra előmelegített sütőbe és süssük 30-40 percig, amíg az almák meg nem puhulnak.

Afiyet olsun! :)

imag0050_1.jpg

 

imag0053_1.jpg

és sütés után :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nargourmet.blog.hu/api/trackback/id/tr4612349111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása