Török ízbomba 15 perc alatt - gránátalmás bulgursaláta

2017. június 15. 22:01 - Nar Gourmet

A török konyha egyik legfontosabb alapanyaga a bulgur, amelyet ezernyi fajta ízesítéssel tálalnak akár előételként, akár salátaként, köretként vagy főételként. Törökországban szerintem nem létezik olyan ember, aki ne ismerné a kısır nevű salátát, mely egy elképesztően friss ízbomba! Nem véletlen, hogy akárkinek készítettem el eddig, mindenkit levett a lábáról. Ráadásul az egyik kedvenc török szakácsnőm, egy szuperkreatív lány, Refika Birgül kiadott egy könyvet, Narlı tarifler, azaz Gránátalmás receptek címmel, amit természetesen be is szereztem és ebben szerepel a kısır triplán gránátalmás változata, ami még csodásabb, mint az eredeti recept. Ez az étel egy esszencia! Összesűrít megannyi ízt, melyek nekem a török gasztronómiát jelentik és elkészítése is szimbolizálja a török háziasszonyok főzéshez való hozzáállását, vagyis, hogy milyen fontos, hogy szívünket, lelkünket és leginkább kezünk erejét és melegét átadjuk egy ételnek. 

imag1706_1_1.jpg

És ha már úgyis húsmentes hónapot tartok a blogon (részletekért látogassatok el a www.facebook.com/nargourmet.hu oldalra), következzen hát az egyik kedvenc receptem, mely nem utolsósorban vegán is :)

Narlı kısır

2 pohár aprószemű bulgur (török nevén ince vagy köftelik bulgur)

2 marék rukkola

4 db újhagyma

3/4 pohár gránátalmalé (frissen facsarva vagy dobozos)

3 marék gránátalmamag

1 ek paprikapaszta

1 ek sűrített paradicsom

1,5 kk morzsolt török pirospaprika (vagy kevésbé csípős chili)

1 kk őrölt pirospaprika

1 kk bors

2 kk só

1,5 kk őrölt római kömény

1 ek gránátalmaszirup

3 ek citromlé

10 ek olívaolaj

Tegyük a bulgurt egy tálba, öntsünk rá 1 pohár meleg vizet és lefedve hagyjuk állni. Keverjünk össze a fűszereket, a paradicsom- és paprikapasztával. A zöldeket vágjuk apróra és tegyük félre. 10 perc múlva öntsük az összekevert hozzávalókat a bulgurhoz és gyúrjuk 10 percig. A kezünk melegétől és a nyomástól megnyílnak a bulgurszemek és beszippantanak minden illatos fűszert! Végül keverjük hozzá a zöldeket a kezünkkel, de ekkor gyúrni már nem kell. Öntsük rá a gránátalmaszirupot és a citromlevet, épp hogy egy picit kavargassuk meg, szórjunk rá gránátalmamagokat és locsoljuk meg a tetejét még egy pici olívaolajjal! Kész is, szobahőmérsékleten isteni! :)

kisir.jpg

ui: A hozzávalókat a Baross utca 109. alatti török élelmiszerboltban beszerezhetitek. Megéri beruházni, mert pl. egy üveg gránátalmaszirup akár egy évig is elegendő lehet, salátákhoz szuper kiegészítő.  

nareskisi.jpg

(Fotók: Pinterest)

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nargourmet.blog.hu/api/trackback/id/tr3512598903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anatómia 2017.11.17. 21:51:59

ehhez a salátáhot a 10 ek olívaolaj nem sok?

Nar Gourmet 2017.11.18. 11:21:50

@Anatómia: Lehet, hogy soknak tűnik, de egyáltalán nem az! Én mindig így készítem és ettől lesz a salátának szuper állaga, nem fog kiszáradni a bulgur. Az a lényeg, hogy mikor minden folyékony hozzávaló és fűszer benne van, akkor jól át kell gyúrni, mint egy tésztát, min. 5 percig - ettől szívja magába a bulgur az ízeket és puhul meg! Ekkor eléggé össze fog állni egy masszába, de aztán mikor hozzákevered a hagymát és rukkolát, akkor szét kell morzsolni, hogy pergős legyen. Meglátod az olajtól lesz igazán jó az állaga. Csak arra vigyázz, hogy nagyon sok gyenge minőségű olívaolaj elég keserű. Ha abból sokat raksz bele, elrontod a saláta ízét. Úgyhogy mindenképp kóstold meg az olajat, mielőtt ráöntöd! Hajrá :)

Anatómia 2017.11.18. 16:04:46

Rendben, köszi a részletes tájékoztatást,most már el merem készíteni, csak eredeti minőségi alapanyagokat használok , így biztos nagyon finom lesz.
süti beállítások módosítása