Időutazás a nyárba! - garnélarák agyagtálban sütve török módra

2017. január 27. 17:01 - Nar Gourmet

Nyár, napsütés, Isztambulban egy tengerparti kis vendéglőben ülök és körbeleng a faszénen sült hal és a sós víz illata. No igen, miről másról is álmodoznék, mikor már hetek óta kinn nappal is -10 fok van..

Fel kellett melegítenem valahogy a lelkemet, de most úgy döntöttem, hogy nem a nehéz, fűszeres dél-kelet törökországi ízekhez nyúlok, hanem a tenger ízeivel próbálok időutazni egy augusztusi forró estébe.

Bár nem vagyok nagy tenger gyümölcsei rajongó, ez mégis egy olyan fogás, ami az első találkozásunkkor elvarázsolt és azóta is nagy a szerelem! :)

Karides güveç vagyis garnéla agyagtálban elkészítve

Hozzávalók (eredeti recept 4 személyre írja, de mi ketten sec perc alatt elpusztítottuk)

1 hagyma

1 zöld kaliforniai paprika

2-3 gerezd fokhagyma

1 kk koriandermag

1-2 kk morzsolt török pirospaprika vagy chilli

1 kk cukor

1 ek fehérborecet

2 x 400 gramm darabolt paradicsom konzervben

1 kis csokor friss petrezselyem

500 gr megtisztított garnélarák (természetesen jobb ha frisset vesztek pl a Lehel piacon, de én most beértem a fagyasztott, konyhakész változattal)

150 gr sajt (lehet trappista, cheddar vagy ezek keveréke)

Só, bors

Szeleteljük (ne apróra daraboljuk) a hagymát, csumázzuk ki és vágjuk fel a paprikát, majd egy serpenyőben hevítsünk olajat. Öntsük bele a hagymát, a paprikát, a felaprított fokhagymát, a koriandermagokat és a pirospaprikát. Pirítsuk meg alaposan, majd jöhet a cukor, a fehérborecet, a paradicsomkonzervek és a petrezselyem fele, illetve a só és bors. Főzzük kb 20 percig, addig, amíg sűrű szósz nem lesz belőle. Közben melegítsük fel a sütőt 200 fokra. Ha kész a szósz, keverjük bele a garnélákat, majd kanalazzuk át egy agyagedénybe (bár a törökök általában zománc nélkülit használnak, nekem csak zománcos volt itthon, de gyakorlatilag bármilyen tűzálló tál megteszi), szórjuk meg reszelt sajttal és toljuk be a sütőbe még 20 percre vagy amíg a sajt meg nem olvad és pirul a tetején.

imag3829_1.jpg

A paradicsomos alap kész, garnéla is benne

imag3832_1.jpg

Ez a rengeteg sajt fog csodásan barnára pirulni

Tálaljátok petrezselyemmel megszórva, salátával és friss kenyérrel, csukjátok be a szemeteket és máris a török tengerparton találjátok magatokat!

 

imag3836_1.jpg

és kész a karides güveç! :)

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nargourmet.blog.hu/api/trackback/id/tr4212148289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2017.01.29. 17:10:08

Klassz!
Kár, hogy a Lehelen a pucolatlan garnéla kilója 6000-be kerül.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.31. 09:59:16

@Attilajukkaja: Másutt se olcsóbb... Nincs tengerünk!
Az étel viszont klassz.

Attilajukkaja 2017.01.31. 10:25:03

@Andrass9:
Ebben nem vagyok biztos. A budapesti kínai/vietnámi piacon olcsóbban veszem a fagyasztott garnélát, helyben pedig frissen is olcsóbb. Egy darabig éltem az USA-ban, és a fizetésemhez képest ott is jóval olcsóbb volt. Egy olyan városban, amelynek nem volt tengere. Szóval nekem ez itthon picit drága.
De igazad van, néha nagyon is megéri! :o)

Nar Gourmet 2017.01.31. 15:43:56

@Andrass9: Természetesen a friss mindig jobb, de én 1000 Ft-ért vettem negyed kilós, fagyasztott kiszerelésben garnélát a Tescoban. Szerintem ennek az ételnek a Tesco gazdaságos változata is egész finomra sikeredett :) De igazatok van, 6000 Ft/kiló akárhogy is nézzük, irreálisan drága..

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.12. 21:01:06

@Nar Gourmet: újra olvasva is remek a recepted:) Nem vagyok maximalista, de a garnélából mázsákat ennék, ha volna tengerünk (vagy, ha milliomos lennék)

Attilajukkaja 2017.02.13. 09:23:26

@Andrass9:
Ha milliomosok (milliárdosok) lennénk, saját tengerpartunk lenne. :o)