Drágakövek és aranyrögök a tányérunkon

2017. január 16. 21:16 - Nar Gourmet

Gránátalma, csirke, dió, fahéj! Micsoda illatok és ízek! Savanykás és édes, roppanó és szétomló, a friss gránátalma magok pedig mint a kis drágakövek csillognak a tányérunkon!

Ebben az évben szeretnék még sokkal több receptet megosztani veletek, néha csak úgy mindenféle körítés, háttér sztori nélkül (abból lesz elég a többi bejegyzésben)!

Íme az első az évben, melyből a blogom nevéhez illően nem maradhat ki a gránátalma!

Gránátalmás sült csirke (Acem yahnısı)

Hozzávalók: 

3 gránátalma

1 citrom leve

2 ek vaj/olaj

2 apróra vágott hagyma

1 kisebb csirke feldarabolva (vagy 8 csontos csirke felsőcomb)

1 tk fahéj

1 tk cukor

200 gr dió

só, bors

friss mentalevél

Forrósítsuk fel az olajat egy fémnyelű, magasfalú serpenyőben (később ezt rakjuk majd a sütőbe vagy ha ilyenünk nincs, akkor sütés előtt öntsük át az ételt egy tűzálló tálba) és pároljuk néhány percig az apróra vágott hagymát. Nem kell túlpirítani, mert a csirkével együtt még pirulni fog. Adjuk hozzá a csirkét és pirítsuk mindkét oldalukat, amíg aranybarna színűek nem lesznek. 2 gránátalmának nyomjuk kis a levét (ha nincs ehhez megfelelő eszközünk, akkor vegyünk dobozos gránátalma levet, kb 3 dl kell belőle), adjuk a csirkéhez a citromlével együtt, majd sózzuk, borsozzuk és ízesítsük fahéjjal, valamint a cukorral! Forraljuk fel, majd vegyük vissza közepesre a lángot és pároljuk a csirkét fedő alatt kb. fél órán keresztül, amíg meg nem puhul. Ha nagyon visszaforrna a leve, önthetünk hozzá egy pici vizet. Közben melegítsük fel a sütőt 200 fokra. Amint a csirke megpuhult, szórjuk meg apróra vágott dióval és tegyük be a sütőbe 15 percre. Félidőben locsoljuk meg a csirkét a gránátalmás levével. Ha kész van, de úgy látjuk, hogy esetleg túl híg a leve, öntsük át a levet egy kis lábasba és forraljuk még 10-15 percig, hogy besűrűsödjön. Tálaláskor szórjuk meg a csirkét gránátalma magokkal és apróra vágott mentalevéllel (utóbbit télen kicsit nehéz beszerezni, úh az se baj ha lemarad :)). 

imag3794_1.jpg

Gránátalmás csirke csicseriborsós piláffal

Emellé az ízbomba mellé nem igazán kell markáns ízű köret, így én csicseriborsós piláfot készítettem. Állítólag Hódító Mehmet szultán nagyvezére Mahmut pasa minden pénteken meghívta az állami vezetőket ebédre, melynek végén zárásként csicseriborsós piláfot szolgáltatott fel, melybe csicseri nagyságú aranydarabokat kevertek. Így minden ebéd izgalmasan telt, hisz mindenki kíváncsian várta, kik lesznek azok a szerencsések, akik kikanalaznak 1-2 aranyrögöt.

Én nem tudtam ennyire puccos körettel szolgálni itthon, de azt hiszem, hogy ez az egyszerű verzió is egész jól sikerült :)

Csicseriborsós piláf (Nohutlu pilav)

Hozzávalók:

100 gr konzerv csicseriborsó

2 ek vaj

1 ek olaj

1 hagyma apróra vágva

220 gr hosszú szemű rizs (jázmin vagy basmati)

600 ml alaplé

só, bors

Olvasszuk meg a vajat az olajjal együtt, pároljuk meg a hagymát, adjuk hozzá a rizst, pirítsuk 1-2 percig, majd mehet hozzá a csicseriborsó is. Öntsük fel az alaplével, sózzuk, borsozzuk! 2-3 percig közepes lángon forraljuk, majd zárjuk el a lángot, fedjük le, hagyjuk 10-15 percig párolódni és lehet is szervírozni!

Jó étvágyat! (Afiyet olsun!) 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nargourmet.blog.hu/api/trackback/id/tr7512131571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Városi konyha 2017.01.25. 12:50:13

Isteni lett! :) Egy tipp, hogy lehet az embernek télen is friss mentája: a nyáron leszedett mentát megmosom, jól letörölgetem róla a vizet, majd egy "szilviába" tekerem, és beteszem a fagyasztóba. Így hónapokig eláll, és (majdnem) olyan, mintha friss lenne.