Sportos nyár! - török nassolnivalók meccsnézéshez

2016. június 27. 16:19 - Nar Gourmet

Bár sajnos az EB maradék meccsein már nem kiabálhatjuk torkunk szakadtából, hogy hajrá magyarok, de azért mégiscsak HAJRÁ MAGYAROK, VAN EGY CSAPATUNK! :)

Na de ez a nyár a sportkedvelők nyara, hisz még előttünk áll jó néhány izgalmas focimeccs, nem beszélve az Olimpiáról! Mivel ilyenkor ipari mennyiségben fogy a sör, a fröccs, a sós pálcika, a mogyoró és a chips, úgy gondoltam, körbenézek törökországi szurkolói ételek terén! Ha szeretsz sportot nézni a tv-ben, akkor az alábbiak szuper kísérői lesznek kedvenc meccseidnek, ha viszont nem vagy megrögzött rajongó, bármikor egy könyv vagy egy romantikus film mellé is elkészítheted őket!:)

A törökök egy dolgot szeretnek legalább annyira csinálni, mint meccset nézni: enni! Logikus, hogy az már szinte mennyei programnak számít, ha a kettőt párosítani is lehet! Fel is merül a kérdés, hogy ha az olaszok pizzát, a németek pedig virslit majszolnak izgalmukban, akkor vajon mit esznek a törökök? A lehetőségek száma végtelen, de mindenképp említésre méltó a törökök pizzája: az egy korábbi posztomban már említett lahmacun, egy jó fűszeres köfte két szelet kenyér közé fogva vagy akár a már jól megszökött döner. Utóbbiak kihagyhatatlan street foodok, egy óriáskivetítőn nézett meccs elengedhetetlen kellékei, de az otthonülőkre is gondolnunk kell :)

Ahogy ígértem, minden hónapban megosztok veletek 1-1 receptet, most jöjjön négy, melyeket még a tűzhelyet messze elkerülő férfiak is könnyedén elkészíthetnek.

Az első és kihagyhatatlan nassolnivaló a csicseriborsó tucatnyi változata. Lehet, hogy eddig ahhoz voltatok szokva, hogy a csicseriborsót csak köretként vagy vega pörköltek alapanyagaként egyétek, pedig megpirítva szuper alternatívája a pattogatott kukoricának vagy a mogyoróféléknek. A belőle készült nasi leblebi néven terjedt el Törökországban, a közel-keleti és az észak-afrikai arab országokban. Eszik natúr formában vagy alaposan fűszerezve, de van édes változata is, amikor olyan cukormázzal vonják be mint nálunk a Duna kavicsot. Otthon mi is elkészíthetjük könnyedén akár a szárított verzióból, amit viszont először be kell áztatni, aztán megfőzni és utána ízesíteni majd sütni vagy konzervből, aminek esetén az első két lépést kihagyhatjuk.

Íme két variáció:

Fűszeres csicseriborsó

1 doboz konzerv csicseriborsó

4 tk olaj

4 tk oregánó és morzsolt pirospaprika (ha utóbbiért nincs kedvünk elugrani a török boltba, a mi csípős pirospaprika porunk is megteszi)

Egy tálban keverjük össze a hozzávalókat, hogy a fűszeres olaj mindenhol befedje a csicseriborsókat, majd rakjuk egy sütőpapírral kibélelt tepsire és süssük sütőben 200 fokon 20-25 percig.

Aki esetleg egy fűszeresebb, különlegesebb verziót próbálna ki, használjon oregánó és pirospaprika helyett borsból, gyömbérporból, pirospaprikából, curry-ből, római köményből, sóból fél-fél kiskanálnyit, mely elég fél kiló csicseriborsó ízesítésére.

Mind a két változat sokkal kevesebb kalóriát tartalmaz mint a chipsek, nem beszélve arról, hogy semmilyen mesterséges adalékanyag nincs benne.

Ha pedig nem csak nassolni szeretnénk, hanem valami tartalmasabbra vágyunk, akkor is max. fél óra alatt csudafinom börekeket dobhatunk össze, melyek kiváló alternatívái lehetnek a megunt szendvicseinknek, csak előre érdemes beszerezni néhány csomag yufkát és a mélyhűtőben elrakni magunknak, hogy bármikor kéznél legyenek!

nohut.jpg

 

Cigaretta börek

3 darab yufka

350 gr friss fehér sajt

1 csokor petrezselyem

1 ek margarin

1 tojás

Olaj a sütéshez

Vágjuk fel a yufka tésztát 8 részbe úgy, hogy háromszögeket alkotunk. Törjük át villával a sajtot és keverjük hozzá az apróra vágott petrezselymet, margarint és a tojást, majd töltsünk egy kis kanálnyit minden háromszög 1-1 oldalára és csavarjuk fel, hogy egy kis rudat kapjunk belőlük. Vizes ujjal nyomjuk össze a végüket, hogy összetapadjanak, majd egy serpenyőben előre felforrósított olajban süssük addig, amíg a tészta aranybarna nem lesz. Frissen, ropogósan fogyasztandó!

Ha nagyon lustának érezzük magunkat, megvehetjük a kész böreket a török élelmiszer boltban is, amivel már csak annyi a teendőnk, hogy kisütjük őket.

borek2.jpg

Ha viszont esetleg egy kicsit vállalkozóbb szelleműek vagytok, akkor a következő szint az ún. Paçanga böreği, ami már kicsit gazdagabban van töltve cigaretta formájú társához képest.

3 darab yufka

150 gramm pastırma (szárított marhahús hajszálvékonyra szeletelve)

200 gr reszelt kaşar (vagy trappista) sajt

1 közepes vöröshagyma

1 paradicsom

1 tv paprika

1 csokor petrezselyem

Olaj a sütéshez
Vágjuk fel a yufka tésztát 4 db háromszögre. Aprítsuk fel a zöldségeket és futtassuk meg egy kis olajon, míg aranybarnák nem lesznek. Mikor egy kicsit kihűlt a keverék, keverjük hozzá a petrezselymet és a sajtot, majd tekerjük bele a tésztába és forró olajban süssük ki. Melegen, ropogósan faljuk fel!:)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nargourmet.blog.hu/api/trackback/id/tr48848178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.