"Szupertejbegríz" török módra - irmik helvası

2017. május 20. 17:12 - Nar Gourmet

A néhány héttel ezelőtt szervezett török reggelin sokan kértétek az irmik helvası vagyis a búzadarából készült fenyőmagos édesség receptjét. Nagyon egyszerűen elkészíthető recept, úgyhogy, ha bármikor egy kis édességre fáj a fogatok, készítsetek egy adagot, az ízesítéssel pedig bátran kísérletezzetek! Következzen most a törökök tradicionális fenyőmagos változata:

Hozzávalók:

2 pohár búzadara

2 pohár cukor

2.5 pohár tej

2 ek fenyőmag

2 ek vaj vagy margarin

fél pohár olaj

Olvasszuk fel a vajat az olajjal együtt, majd dobjuk bele a fenyőmagokat és pirítsuk meg őket egy kicsit. Ezután öntsük bele a búzadarát, jól keverjük össze és vegyük közepesre a lángot. Gyakran kevergetve kb. 20 percig pirítsuk, amíg a búzadara aranybarna színű nem lesz. Öntsük a cukrot a tejbe és kevergessük, amíg a cukor fel nem oldódik, majd öntsük a pirított grízre. Várjuk meg míg újra átmelegszik a keverék, majd zárjuk el a lángot és fedjük le fedővel. Hagyjuk pihenni fél órát, ezalatt a búzadara magába szívja a tejet és egy formázható masszává áll össze. Tálaláskor formázzunk belőle gombócokat és szórjuk meg fahéjjal!

helva.jpg

Ha olvasnátok a helva történetéről és a hozzá kapcsolódó szokásokról, kattintsatok erre a linkre, egy korábbi bejegyzésemhez.

(Fotó:Pinterest)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nargourmet.blog.hu/api/trackback/id/tr6012528151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása