Reggelizz úgy, mint egy király! ... vagy, mint egy török!

2017. február 12. 16:38 - Nar Gourmet

Ötletek és receptek egy igazi török reggeli lakomára!

Török reggeli...mindig nagy vágyakozással gondolok azokra az élményeimre, amikor Isztambulban reggeliztem a barátaimmal! Mintha megállna az idő.. senki nem rohan a dolgára, nem jár azon az esze, hogy sietnie kéne, mert otthon még várja a házimunka vagy egyéb más teendők. Hétvégén beülnek egy reggelizőbe, ahol a felszolgálók olyan terülj-terülj asztalkámat varázsolnak elébük, amilyet sose láttam azelőtt. Ez ám az igazi kényeztetés! És ilyenkor tényleg mintha minden gondjuk megszűnne.. hosszú órákon át csipegetnek, isszák literszámra a kis tulipánformájú poharukból a teát és beszélgetnek az élet nagy dolgairól.

Mivel Isztambulba nem tudok bármelyik nap elugrani, ezért úgy döntöttem, hogy megpróbálom megidézni ugyanezt a hangulatot itthon és elhívtam a barátaimat egy vasárnapi óriási reggelizésre.

Még felsorolni is nehéz, mennyi minden került az asztalra, nem hogy végigenni! De azért megpróbálkoztunk vele!

Lássuk hát mik a legjellemzőbb reggeli ételek Törökországban és jöjjön hozzá 2 recept is!

2017-02-06-17-52-38_2.jpg

Kezdjük a sós ételekkel:

A simit (szezámmagos gyűrű) elmaradhatatlan része a reggelinek, ami akár magában vagy meleg ételekkel, de akár krémekkel is szuperfinom.

Krémek közül készítettem muhammarát, ami egy dióalapú krém (recept alább) és hummuszt (szezámpasztás csicseriborsókrém) egy kis gránátalmalével és magokkal megbolondítva. Került az asztalra menemen, ami tulajdonképpen a török lecsó, a miénkhez hasonlítva egyedül az arányok mások, ők ugyanis egyenlő arányban használnak paradicsomot, paprikát (török zöldpaprikát) és tojást és nem kerül bele hagyma.

Másik tojásos kedvencem az úgy nevezett çılbır (csilbir), ami buggyantott tojás, fokhagymás joghurttal és chillis vajjal. (recept alább)

Nem maradhattak el a török sajtok sem (friss kecskesajt, parenyica állagához hasonlító çecil peyniri) és ha már a sajtnál tartunk, készítettem kuymakot is, ami tulajdonképpen kukoricalisztből készült polenta rengeteg nyúlós sajttal. Vettem marhából készült, török fűszerezésű kolbászt is, amit felszeleteltem és egy serpenyőben kicsit megpirítottam. Mindezek mellé pedig kísérőként jött a csodafinom török olívabogyó, török kígyóuborka és paradicsom.

És amikor már úgy éreztük, hogy most legalább két napig semmit nem fogunk tudni enni, annyira elteltünk, akkor tértünk még csak át az édességekre.

Sütöttem açmát (fekete szezámmagos kalácsszerű gyűrű), melyre jöhettek a kalóriabombák, mint például a kaymak (török sűrű tejszín) és méz keveréke. Korábban már írtam a török nutelláról, mely pekmez (szőlőmustméz) és tahini (szezámpaszta) keveréke, mindenkinek nagy kedvencévé vált! Kerültek az asztalra még házi készítésű lekvárok és kompót, amit ezúttal birsalmából készítettem az alapján a recept alapján, amit korábban már megosztottam és mit ne mondjak isteni lett. Bár töménytelen mennyiségű cukorral készül, tálaláskor egy kis kaymak is került a tetejére, csak hogy ne legyen baj! :)

Két dolog nem illett csak a török összképhez, gondolom ezt rögtön kiszúrjátok: egy üveg pezsgő és a nemrégiben beszerzett egész combnyi serrano sonkából egy kis kóstoló is előkerült.

Mondanom sem kell, hogy 3 órán keresztül ettünk, a végén jöhetett a fekete leves és aztán 1 napig meg sem bírtunk moccanni.

2017-02-08-09-46-41_2.jpg

És most jöjjenek a receptek:

Muhammara

4 pohárnyi dió
2 szelet kenyér héj nélkül
3,5 ek paprikapaszta
2,5 ek paradicsompaszta
3 gerezd fokhagyma
½ pohár olívaolaj
1/3 pohár tahini (szezámpaszta)
1 kk római kömény
Só, bors

A dió felét, a kenyérszeleteket és a fokhagyma gerezdeket dobjuk robotgépbe és daráljuk pépesre. A maradék diót vágjuk fel késsel, de ne túl apróra. A masszát és a maradék diót öntsük egy tálba, tegyük hozzá a többi alapanyagot és kézzel jól gyúrjuk át, hogy minden alaposan összekeveredjen. Tálaláskor locsoljuk meg a tetejét még egy pici olívaolajjal.

Çılbır

Vegyünk egy magasfalú serpenyőt vagy egy kisebb lábost és forraljunk benne vizet. Adjunk hozzá egy jó nagy adag sót és egy löttyintés ecetet. Üssük bele a lobogó vízbe a tojásokat és hagyjuk 3-4 percig forrni. Nem kell hozzányúlni! Mikor lejárt az idő, egy lyukas szedőkanállal óvatosan merjük ki a tojásokat és tegyük egy tányérra őket. Fokhagymanyomón nyomjunk át 1-2 gerezd fokhagymát és keverjük natúr joghurthoz (lehetőleg török vagy görög joghurt legyen, mert azok jó sűrűek) és kanalazzuk a tojások köré. Végül pedig olvasszunk egy kicsi serpenyőben 2-3 ek vajat, szórjunk bele morzsolt török pirospaprikát vagy chillit. Mikor a chilli elszínezte teljesen a vajat, öntsük rá a tojások és a joghurt tetejére.

(A reggelihez a török alapanyagokat a Baross utca 109. alatt található török élelmiszerboltban szereztem be.)


A múlt évhez hasonlóan idén tavasszal is rendezek majd mindenki számára nyitott török reggeliket! Ha megjött a kedvetek egy ilyen lakomához, kövessetek facebookon, hogy le ne maradjatok az eseményről!

2017-02-08-09-45-18_2.jpg

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nargourmet.blog.hu/api/trackback/id/tr5012250498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

E.T.A. 2017.02.13. 06:26:24

Két éve erasmusos törökökkel laktam egy albérletben, egy lánnyal és egy fiúval, akik egy párt alkottak. A reggeli, ebéd, vacsora tényleg nagyon bőséges volt, a lány nagyon jó dolgokat főzött, de egy fél év elteltével mind a ketten hízásnak indultak, bár nem különösebben érdekelte őket... Ja és persze annyit bagóztak, hogy úgy füstöltek, mint egy gyárkémény.
Sokszor hívtam őket sportolni, hogy fussanak velem, vagy jöjjenek el konditerembe, de elég kényelmes emberek voltak, az evésen kívül minden mást leszartak.
süti beállítások módosítása